AKT: podden

Vår podd är ett nytt led i initiativet AKT:s verksamhet för unga och unga vuxna på Malmö Opera. I våra avsnitt bjuder vi in gäster som själva är verksamma inom allt från musik, teater, litteratur och socialt arbete - och djupdyker tillsammans ner i sådant vi älskar: scenkonst, kultur, mångfald och gemenskap. Alltid med ett ungt perspektiv!

AVSNITT 6: ”HUR KAN MUSEUM LOCKA UNGA?”

I dagens avsnitt gästar några av AKT:s vänner i kulturprojektet Magora studion.

Sara Musicanti arbetar som kommunikatör och projektledare, och Lukas Christensson är en av de nu flera aktiva Magora-medlemmar som lockades av initiativet, som på olika sätt vill engagera unga upp till 25 år. Tillsammans och med andra har de sen två år tillbaka verkat för att Trelleborgs museum ska bli en kreativ och levande mötesplats för unga och unga vuxna. 

AVSNITT 5: ”Ett språk som spränger gränser”

På vilka sätt kan dans föra människor närmre varandra? Det ville dansaren, koreografen och projektledaren Atoosa Farahmand undersöka när hon kom till Sverige från Iran 2015. Samma år började Atoosa arbeta på Skånes Dansteater, och 2016 föddes idén om dansklubben Swop - ett projekt där nyanlända och människor med olika språk och bakgrund skulle få chans att möta varandra genom dans. En av de som lockades till Swop är dansaren Dina Matskevich, som 2014 lämnade St Petersburg för Malmö. Tillsammans gästar de studion för ett samtal om utanförskap, språk och vänskap - och om dansens magiska egenskaper.

 

AVSNITT 4: ”Varför hoppar vi över 800 år av historia?”

I dagens avsnitt av AKT-podden träffar vår programledare Frida Nilsson Ansar Bakir: producent, skribent och grundare av kulturhuset Shako Mako här i Malmö. Shako Mako vill lyfta kultur från Mellanöstern och Nordafrika, en målsättning som resulterat i både arrangemang av filmfestivaler, konserter och fester. I maj sände Shako Mako tillsammans med sina medarrangörer "Queer Mena" - en digital kortfilmfestival som belyser hbtq-berättelser i den s.k Mena-regionen. Vad formar egentligen våra fördomar om den här regionen, och vad kan vi lära oss av dess historia?

AVSNITT 3: ”OPERA: ETT MAGISKT HANTVERK”

I dagens avsnitt av AKT-podden träffar programledaren Frida Nilsson och (den HBTQ-engagerade) AKT:isen Lex Jörgensen operastjärnan Rickard Söderberg i Malmö Musikstudio. Ett samtal om att finna och behålla kärleken till sin passion, att tackla kändislivet och att kunna hitta sina egna små oaser i en stundtals dömande och hård omvärld.
 

Avsnitt 2: "Här finns inga regler - man är fri till att forma!"

Vad är det som formar en riktigt bra låttext - och hur kan man tänka om man vill försöka skriva en egen? I dagens avsnitt av AKT-podden pratar vår programledare Frida Nilsson och AKT-isen Marie Metso (poet/författare) med artisten Maxida Märak om inspiration, mod och de problem i samhället som kan få det att klia lite extra i låtskrivarfingrarna.

PREMIÄRAVSNITT: "KULTUR ÄR EN MÄNSKLIG RÄTTIGHET!"

Hur viktig är egentligen kulturen och scenkonsten - och hur lättillgänglig och spännande är den för unga och unga vuxna?

I AKT-poddens premiäravsnitt pratar programledaren Frida Nilsson och AKT:isen Pelle Neziraj med Camilla Sjöstrand om vikten av att kulturinstitutioner når ut till unga genom dialog, hur hon kan påverka i hennes roll som tjänsteman och hur politiken förhåller sig till kulturen.

Camilla är barnrättsstrateg och utvecklare för barn och unga på Region Skånes kulturförvaltning.