Fira livet! L' Chaim!

Det här är en hjärtevärmande historia om livet, traditioner, kärlek och skratt!
Malmöpubliken minns Spelman på taket som om det var igår, men det har nu gått 20 år sedan sist vi satte upp denna stora klassiska musikal fylld av värme och kärlek. Många känner till ”Om jag hade pengar” (If I were a rich man) som blev en dunderhit med Cornelis Vreeswijk och senare Jan Malmsjö, som båda spelade huvudrollen Tevje här på operan. Denna gång ser vi Philip Zandén i huvudrollen tillsammans med Katarina Ewerlöf (Tomten är far till alla barnen) och våra återkommande makalösa musikalartister Oscar Pierrou Lindén (Lola i Kinky Boots) och Åsa Fång (Billy Elliot).

 

 

Spelman på taket höll länge rekordet som den mest spelade musikalen på Broadway. Det är inte konstigt med tanke på den medryckande och vackra klezmerinspirerade musiken och att den handlar om förföljelse, kärlek och politik, ämnen som är lika aktuella idag som för 100 år sedan.

Tillvaron gungar för den fattige mjölkutköraren Tevje som brottas med att försöka bevara de judiska traditionerna samtidigt som döttrarna vill frigöra sig och bygga sina liv på verklig kärlek. Tevje menar att utan traditioner skulle de vara lika osäkra som en ”spelman på taket”. Denna familjekonflikt kantas också av den judiska förföljelsen och politiska motsättningar i det förrevolutionära Ryssland under tidigt 1900-tal. 

Spelman på taket regisseras av Orpha Phelan i spetsen för samma konstnärliga team som på Malmö Opera tidigare kreerat Jenufa och Bohème. Stefan Solyom som är musikaliskt ansvarig dirigerar.

Öppen publikträff 26 aug kl 13.00

Välkommen på Koll på Spelman på taket lördagen den 26 augusti, en öppen publikträff där vi möter team och solister ur Spelman på taket och får höra några smakprov ur musikalen. Möt även Malmö Operas nya teaterchef Michael Bojesen och chefsregissör Elisabeth Linton som leder intervjuerna. Stora scenen, fri entré.

Philip Zandén och Katarina Ewerlöf

Philip Zandén gör rollen som mjölkutköraren Tevje.
Katarina Ewerlöf gör rollen som Golde, Tevjes fru. 

 

 

Smakprov från Galakvällen i Maj

Sommar, vinter, framförs av Malmö Operakör

Vilket mirakel, framförs av Jonas Schlyter

KANSKE GÅR VÄRLDEN ATT FÖRÄNDRA

Innebär begreppet tradition en samling oföränderliga läror som går i arv genom generationerna? Eller är traditionen en berättelse som (måste) utvecklas över tid? Det är frågor som upptar den fattige mjölkutköraren Tevje i Jerry Bocks klassiska musikal med klezmerinspirerad musik. Det är också frågor som sysselsätter vår samtid.

Tevje vill bevara de urgamla judiska traditionerna och har helt klart för sig hur var och en i samhället ska uppföra sig. Utan traditioner skulle livet te sig lika skakigt som för en spelman som försöker musicera balanserande på ett tak med risk att falla ner och bryta nacken…

Tevje sätts på stora prov; döttrarna tar sig ton och vill bestämma över sina liv och själva välja de män de vill gifta sig med. Det är dock inte nog med familjekonflikterna. Dessutom hotar oro i omvärlden; förföljelser och pogromer mot det judiska samhället under de politiska motsättningarna i det revolutionära Tsarryssland.

PRODUKTIONSTEAM

Översättning: Jan Mark, Lars Rudolfsson, Bo Ericsson
Scenografi & kostym: Leslie Travers
Ljus: Thomas C Hase
Koreografi & rörelseinstruktion: Lynne Hockney
Ljud: Anders Ekstedt
Regi: Orpha Phelan
Dirigent: Stefan Solyom/Magnus Fryklund

ROLLER

Tevje: Philip Zandén
Golde: Katarina Ewerlöf
Tzeitel: Tuva B Larsen
Hodel: Kristin Lidström
Chava: Kerstin Hilldén
Motel: Jonas Schlyter
Perchik: Oscar Pierrou Lindén
Fjedka: Erik Espinoza
Jente: Åsa Fång
Lejser Wolf: Michael Jansson
Avram: Erik Gullbransson
Mordcha: Bengt Krantz
Fruma Sarah: Lotte Ohlander
Kommissarien: Anders Jakobsson
Mendel: Tobias Nilsson/Jonas Samuelsson
Rabbinen: Björn Broström/ Per Fernesten
Mormor Tzeitel: Ellika Ström Meijling/ Ethel Schelin
Schprintze: Nadja Forsman/ Clara Liljedahl/ Linnéa Svensson
Bjelke: Moa Holmström/ Signe Klintman/ Ella Strandberg

Ensemble: Ulrika Ånäs, Lisa Romée, Kitty Chan, Tommy Englund, Oskar Kongshöj, Jacob Walleberg, Pontus Wonkavaara, Frank Sehlstedt, Ingrid Zerpe

Statister: Karl Elofsson/ Martin Milanov/ Arvid Wide/ Max Liljedahl/ Leon Mentori/ Joel Yebio/ Ville Andersson/ Felix Bergman/ Noel Tufvesson/ David Renner Heldius/ Sigge Löfgren/ Folke Ohlander/ Klara Jansson/ Juli Nilsson/ Thia Skogmar

Malmö Operakör & Malmö Operaorkester

Rekommenderad ålder: från högstadiet och uppåt

Skolbiljetter
Begränsat antal biljetter på vardagar tisdagar - torsdagar.

Pris: 70 kr

Frågor och bokningar via skolombud@malmoopera.se alt 040-20 85 00

 

INFÖR BESÖKET

Upplevelsen blir mycket bättre om man är väl förberedd och vet vad som ska hända när man kommer till teatern. Även en liten kort genomgång gör skillnad, så ge gärna dig och dina elever en liten stund innan ni kommer till oss.

• Låt er inspireras! Här på hemsidan finns handlingen och ofta bilder, filmklipp och inspirationsmaterial som ni kan använda er av.

• 45 minuter innan föreställningen börjar har vi en introduktionskvart i övre foajén. Ta gärna med dig dina elever och lyssna på den.

• Kom i god tid så att ni hinner anmäla er, hänga in ytterkläderna i garderoben och göra toalettbesök.

• Anmäl er hos foajévärden när ni kommer. Värden, som du hittar vid disken till höger om Thaliastatyn i nedre foajén, hänvisar er till era platser och svarar på frågor. I salongen är det du som lärare som har ansvaret. (Skulle det bli stökigt och du behöver stöd finns värdarna i foajén.)

• Om du går med elever som inte är vana teaterbesökare och kan det vara bra att gå igenom hur det fungerar vid ett teaterbesök (se nedan).

• Om du har frågor eller funderingar kring ert besök eller önskar material som affischer och flyers, tveka inte att höra av dig.

 

UNDER BESÖKET

• Det finns inga krav på klädsel. Kom som ni är! Häng av er ytterkläderna i garderoben, det kostar ingenting.

• En klocka ringer i foajén när det är dags att gå in och sätta sig i salongen. Första ringningen är 15 min innan föreställningen börjar.

• Gå på toaletten innan föreställningen eller i pausen. Att springa ut och in i salongen stör andra besökare och inte minst artisterna på scenen – de ser allt som händer i publiken.

• Mobiltelefoner ska vara avstängda under föreställning. Skärmljuset kan vara störande och även om ljudet är avstängt kan vår elektroniska utrustning påverkas.

• Man får inte fotografera eller spela in under föreställning. Det beror dels på att det stör, men det handlar också om upphovsrätt till musik, kostym, scenografi med mera.

• Måste man vara helt tyst under föreställningen? Man får så klart inte sitta och prata, men publikens reaktioner är viktiga för ensemblen på scenen. Reagera gärna på det som händer men använd ditt sunda förnuft och visa hänsyn till andra besökare i salongen.

Kalender för Spelman på taket

september 2017
Lördag 2 sep 18:00 Spelman på taket Laddar...
Onsdag 6 sep 19:00 Spelman på taket Laddar...
Fredag 8 sep 19:00 Spelman på taket Laddar...
Lördag 9 sep 18:00 Spelman på taket Laddar...
Söndag 10 sep 16:00 Spelman på taket Laddar...
Fredag 15 sep 19:00 Spelman på taket Laddar...
Lördag 16 sep 18:00 Spelman på taket Laddar...
Söndag 17 sep 16:00 Spelman på taket Laddar...
Fredag 22 sep 19:00 Spelman på taket Laddar...
Lördag 23 sep 18:00 Spelman på taket Laddar...
Söndag 24 sep 16:00 Spelman på taket Laddar...
Fredag 29 sep 19:00 Spelman på taket Laddar...
Lördag 30 sep 18:00 Spelman på taket Laddar...
oktober 2017
Söndag 1 okt 16:00 Spelman på taket Laddar...
Onsdag 11 okt 19:00 Spelman på taket Laddar...
Fredag 13 okt 19:00 Spelman på taket Laddar...
Lördag 14 okt 18:00 Spelman på taket Laddar...
Fredag 20 okt 19:00 Spelman på taket Laddar...
Söndag 22 okt 16:00 Spelman på taket Laddar...
november 2017
Söndag 5 nov 16:00 Spelman på taket Laddar...
Tisdag 7 nov 19:00 Spelman på taket Laddar...
Onsdag 8 nov 19:00 Spelman på taket Laddar...
Tisdag 14 nov 19:00 Spelman på taket Laddar...
Onsdag 15 nov 19:00 Spelman på taket Laddar...
Fredag 24 nov 19:00 Spelman på taket Laddar...