Tristan och Isolde

1 JUNI 2017

WAGNERS TRISTAN OCH ISOLDE
AVSKEDSKONSERT FÖR Bengt Hall

Musikdramats akt 2, konsertant
Solister: Iréne Theorin, Michael Weinius, Matti Salminen (ersätter Taras Shtonda), Martina Dike, Thomas Hildebrand och Tobias Westman
Dirigent: Leif Segerstam, hedersdirigent vid Malmö Opera
Konferencier: Stefan Johansson

EN HYLLNING TILL AVGÅENDE TEATERCHEF BENGT HALL
Bengt Hall har varit chef för Malmö Opera sedan 2009. Under de åren har operan gått från klarhet till klarhet, såväl publikt som konstnärligt. Den sista juni i år lämnar Bengt Hall över ledarskapet till efterträdaren Michael Bojesen. Konserten 1 juni blir hans adjö till Malmöpubliken. Missa den inte!  

Andra akten av Tristan och Isolde är i sig en magnifik enaktsopera. Malmö Operas hedersdirigent Leif Segerstam leder Malmö Operaorkester och en utvald ensemble med solisterna Iréne Theorin och Michael Weinius i spetsen. 

Det är i andra akten som kärlekssagan mellan Tristan och Isolde fullbordas i en av operalitteraturens största och mest omtumlande kärleksduetter, endast interpunkterad av den förtrogna Brangänes varningsrop ur nattens mörker. Wagner beskriver i sitt tonspråk på ett för sin tid fullkomligt nytt och chockerande vis i närmast grafisk detalj passionens väg från de älskandes dröm om fullkomlig sammansmältning till våldsam extas och utslocknande, följt av uppvaknandet till verkligheten i en oförstående omvärlds fala morgonljus. För att i skildringen av känsloberusningen upphäva tid och rum spräcker Wagner alla tonalitetens gränser och utvecklar en musikalisk kromatik som pekar långt in i 1900-talet.

Se filmen där Bengt berättar om sitt arbete i operahuset