13 oktober 2012 - 11 november 2012

UNEARTH

En av Sveriges starkaste dansklassiker möter en urpremiär på Malmö Operas scen i höst. Tillsammans gläntar Skånes Dansteaters ensemble och Malmö Operaorkester på portarna till nya okända världar i föreställningen UNEARTH. Med tjugo års mellanrum förenas koreograferna Per Jonsson och Susanna Leinonen i sitt utforskande av det utomjordsliga. Skånes Dansteater befolkar tillsammans med dessa två koreografiska sinnen det okända i all sin storslagenhet.

SCHAKT AV PER JONSSON

Per Jonsson anses av många vara den svenska dansens stora geni. Så starkt lyste hans stjärna att han, trots att han fortfarande gick på Danshögskolans koreografilinje, fick tillgång till tre dansare från Kungliga Operan i Stockholm och möjlighet att visa det som kom att bli hans genombrottsverk, Schakt, på Cirkus 1983. Succén var omedelbar. Hela Cirkus stod upp och skrek. Med Schakt avlossade Per Jonsson startskottet för en ny era inom svensk dans. Hans koreografiska lätthet och flyktighet i kombination med spänning och intensitet, kunde trollbinda även en publik som var ny till dansen. Genom ett trollslag kunde han få sin publik att känna sig precis som hemma även i de mest okända av världar.

Per Jonsson hann skapa ett 40-tal verk innan han allt för tidigt gick bort 1998. Han gjorde beställningsverk för Cullbergbaletten, Stora Teatern i Göteborg och Kungliga Operan, men framför allt skapade han verk utanför institutionerna. Pers koreografier har bidragit till att sprida den svenska dansen i världen där de uppförts av bl a Rambert Dance Company och på The Place i London. Mellan 1995-96 var han huskoreograf på Dansens Hus i Stockholm. I Per Jonssons minnesruna i Dagens Nyheter skrev författaren Horace Engdahl

"Att avgrunden och ljusets rike låg tätt tillsammans i hans inre värld, gick det inte att ta miste på. Avståndet var inte större än en huvudvridning"

KOREOGRAFI: Per Jonsson
INSTUDERING: Håkan Mayer
MUSIK: Peter Bengtson
LJUSDESIGN: Torkel Blomqvist

BREAKING THE FURY AV SUSANNA LEINONEN

I föreställningen UNEARTH förenas Per Jonssons okända världar med Susanna Leinonens. Finska Susanna Leinonen, som skapade koreografin fragile|entity till Skånes Dansteaters föreställning Interference 2008, är i höst tillbaka för en urpremiär. 2008 sa pressrösterna bl a "Temperament som triggar" (Kvällsposten) och "... bjuder på mycket skönhet, visuell mystik och underbar stämning." (nummer.se). Då som nu klär hon sina dansare i kostymer och rörelser som för dem bort från vardagen, till en annan värld. I UNEARTH förenas Susanna med hennes kostymdesigner från fragile|entity, Erika Turunen.

Susanna Leinonen intog scenen som en av Finlands mest internationellt intressanta koreografer 2000 när hennes första verk No One, Just Your Friend framfördes. Susanna tänjer på tiden och rummet i sina koreografier. En slöja kan skapa en diffus rumslig gräns som omvandlas till en förlängning av en dansares fysik och därmed bli en del av rörelsen. Samma slöja kan sedan förvandlas från en avskärmare till en projektionsyta, ett fönster till ytterligare en värld. Susannas ljussättare Mikku Kunttu, en av de mest eftertraktade ljussättarna i Europa, är en tusenkonstnär inom ljusfältet. Hans spektakulära ljussättning förtrollade Jorma Uotinens verk Black Water, en del av Skånes Dansteaters hyllade föreställning Black Silk 2009. Med ett scenrum lömskt uppdelat av slöjor, projektioner och ljusspel blir gränsen mellan vår värld och det okända flytande.

KOREOGRAFI: Susanna Leinonen
MUSIK: Kasperi Laine
ORKESTRERING: Jonas Nydesjö
LJUSDESIGN: Mikku Kunttu
KOSTYM: Erika Turunen
VIDEO: Jouka Valkama