2 februari 2013 - 23 mars 2013

Sommarnattens leende

Pressröster

”Stark och jämn ensemble”
”Respektlös lätthet”
”Starkt gripande”
”Gunilla Backman visar vilken stor artist hon är”
Bo Löfvendahl, Svenska Dagbladet

”En sympatisk föreställning, befriande lättsam”
”I landet mitt mellan Shakespearekomedi och operett handlar Sommarnattens leende om kärlekens kraft och förvecklingar och om vilka tokstollar den kan förvandla människor till. Och vi i publiken ler överseende, för det skulle så klart aldrig hända oss. Väl?
David Richter, Kulturnytt, Sveriges Radio

”Uppsättningen ger publiken elegant tonkonst utan mellohysteri, soignerad och pikant underhållning utan vulgaritet. Ett vinterkvällens leende.”
”Kerstin Meyer som den desillusionerade Madame Armfeldt formar sina syrliga repliker med drabbande bett och klarhet.”
Carlhåkan Larsén, Sydsvenskan

”Sofistikerad swingerfest i valstakt”
”Lysande levandegjort av ett skönsjungande sångarlag”
”Nog borde sommarnatten le sitt bredaste leende över Dennis Sandins Sondheimsensation, rik på både nyans och elegans.”
Johanna Paulsson, Dagens Nyheter

”Spirituell och musikaliskt förförande uppsättning av Stephen Sondheims allt för sällan spelade musikal Sommarnattens leende”
5 stjärnor av 6
Henrik Lyding


Sommarnatten ler tre gånger; en gång för dem som inte vet någonting, en gång för dem som vet för lite och en gång för dem som vet för mycket. Med partnerbyten, rysk roulette, svensk operas grande dame Kerstin Meyer samt en kärleksensemble som likt en grekisk kör kommenterar i operatoner öppnar säsongens andra musikal i början av 2013.

Det sägs att passioner blossar upp när tiden är inne. Men när är tiden inne? Advokat Egerman och hans familj dras in i en kedja händelser som kärlekens kraft ställer till med. På Madam Armfeldts lantställe vävs händelserna samman och älskande par; några förväntade och några oväntade, tumlar om i den ljusa sommarnatten och insiktsfulla lärdomar erhålls.

Film och musikal
Musikalen är baserad på Ingmar Bergmans bittert humoristiska filmkomedi Sommarnattens leende från 1955. Filmen som Bergman både skrev och regisserade, vann pris på Cannesfestivalen 1956 och blev hans stora internationella genombrott. 1973 bearbetade Stephen Sondheim filmen till musikal. Han gav handlingen sofistikerad musik och sångtexter med belevade dubbeltydiga kvickheter - just sådant han gjort sig känd för.

Stephen Sondheim – genombrott och succé
Stephen Sondheims (född 1930) genombrott kom när han skrev sångtexterna till West Side Story (1957) till Leonard Bernsteins musik. Han skrev därpå sångtexterna till Gypsy. Han hade gärna också skrivit musiken, men produktionens stjärna ville ha en mer känd tonsättare! Med En kul grej hande pa vagen till Forum (1962) fick han äntligen skriva både musik och sångtexter. Sommarnattens leende (A Little Night Music) är en av hans största succéer. Bland hans andra succéer återfinns Follies, Sweeney Todd och Into the Woods. Sommarnattens leende var nominerad i praktisk taget alla Tony-kategorier 1973 och vann flera av dem, bland annat för bästa musikal, bästa musik och bästa text.

Send in the clowns
Den något bedagade skådespelerskan Desirée Armfeldts sång i andra akten Send in the clowns är en hymn för alla ångrade felbeslut som hon (och vi alla) gjort. Man behöver inte skicka in clownerna i manegen – vi är alla redan där! Sången har blivit Sondheims mest populära, Frank Sinatra spelade in den redan 1973, den blev en singelhit med sångerskan Judy Collins 1975. Den har tagit plats i jazzens standardrepertoar och flera av de stora sångerskorna Sarah Vaughn, Grace Jones, Barbra Streisand, Shirley Basset och många fler har spelat in den.

Svenska stjärnbesök
Kerstin Meyer, hovsångerskan, professorn, akademiledamoten, förra rektorn för Operahögskolan mm debuterade som Azucena i Verdis Trubaduren på Kungliga Operan i Stockholm 1952 och är sedan dess en fixstjärna i svenskt operaliv. Hon gjorde sin sista föreställning i Rosenkavaljeren 1984 men återkommer nu till scenen och musikaldebuterar som madam Armfeldt i Sommarnattens leende. Gunilla Backman (Mamma Mia!) spelar hennes dotter Desirée. Regisserar gör Dennis Sandin, som förra året hyllades för sin uppsättning av Brecht/Weills Tolvskillingsoperan på Uppsala Stadsteater.


Singelkväll den 15 februari med föreställningen Sommarnattens leende. Läs mer >>