26 april 2014 - 31 maj 2014

Rosenkavaljeren

Live streaming 16 maj

Den 16 maj kl 19 livestreamas Rosenkavaljeren och kan ses gratis på Sonostream. Det är första gången som en föreställning från Malmö Opera sänds direkt på nätet. Efter livestreamingen ligger föreställningen kvar för gratis tittande i minst två veckor på Sonostreams hemsida.


Klicka på bilden för att komma till Sonostreams hemsida.

Komedin möter tragedin

Komedin möter tragedin i en opera som på pricken skildrar kärlekens bitterljuva grymhet och skönhet. För första gången sätter Malmö Opera upp Rosenkavaljeren i egen regi. En opera med den vackraste musik man kan tänka sig – en av chefdirigent Leif Segerstams önskeoperor. Regissör är Dmitri Bertman, bland annat känd för att ha grundat det berömda operahuset Helikon i Moskva.

Handlingen i korthet

Det är när den unge Octavian ger silverrosen som förlovningsgåva till fröken Sophie som allt går på tok. De blir blixtförälskade. Det var inte riktigt meningen, för det är inte för egen del Octavian överlämnar rosen. Det är som ombud för den bufflige, burduse baron Ochs. Samme Ochs har flirtat hejdlöst med Octavian. Fast Ochs trodde att Octavian var kvinna eftersom han just då hade klätt ut sig till kammarjungfru. Ja, förklädnaden var ju för att dölja att han, olämpligt nog, var inne i den medelålders Fältmarskalkinnans sovgemak. Vad han nu hade där att göra…

Barock med moderna inslag

I operan får publiken njuta av fantastiska barockkostymer sydda i moderna tyger med grafiska mönster. Även i den klassiska scenografin finns moderna inslag, som ger en förhöjd känsla och förstärker operans tema om tiden gång.

 Se prov på kostymdesignern Ene-Liis Sempers konst i Malmö Operas kostymateljé.

Regissören

Regissör för Malmö Operas uppsättning av Rosenkavaljeren är Dmitri Bertman. Han grundade 1990 det berömda operahuset Helikon i Moskva, som snabbt blev erkänt och gav gästspel världen över. Bertman har i Sverige tidigare bland annat satt upp Spader dam och Andrea Chenier på Kungliga Operan samt Otello på NorrlandsOperan. Han vill ta vara på det bitterljuva temat i Rosenkavaljeren, den underbara kärleken och det ofrånkomliga i åldrandet och tidens gång.

Upphovsmännen

Richard Strauss (1864-1949) ansågs redan under sin livstid som den störste tonsättaren under 1900-talets första hälft. Han hade ett enormt inflytande på musikutvecklingen som pionjär i expressiv orkesterhantering och harmonik. Strauss var också en framstående dirigent och gjorde bl a viktiga insatser för att popularisera Mozart. Strauss träffade Hugo von Hoffmannstahl i Berlin 1900. De blev vänner för livet.

Hugo von Hoffmannsthal (1874-1929) var vid sekelskiftet 1900 en framstående poet, författare och dramatiker inom den unga tyska parnassen. Han skrev i fin de siècle- anda, det nyromantiska sinnelag av finkänslighet kombinerad med livsleda som drabbade vid sekelslutet 1800. Han nominerades för Nobelpriset i litteratur fyra gånger men erhöll det aldrig. Hoffmannstahl skrev libretton till flera av Strauss operor; Elektra, Rosenkavaljeren, Ariadne på Naxos, Kvinnan utan skugga, Den egyptiska Helena och Arabella.

En "mozartopera"

Vid urpremiären av Strauss opera Elektra sägs folk ha kräkts på grund av de dissonanta tonerna. Numer anses verket banbrytande inom musikdramatiken. Men Strauss sägs redan under skapandet av operan ha sagt: ”Nästa gång skriver jag en Mozartopera!” Till Rosenkavaljeren bestämde sig Strauss och Hoffmannsthal för att vara mer "folkliga" och skrev en opera i nyklassisk stil. Vid urpremiären 1911 blev Rosenkavaljeren en omedelbar succé och drog in massor av pengar till operahuset.

Första egna uppsättningen

Det är första gången som Malmö Opera sätter upp Rosenkavaljeren i egen regi. Operan har tidigare endast getts i form av gästspel, Kungliga Operans 1975 och Theater Vorpommerns 2010.

Operaradio

Inför premiären på Malmö Opera 26 april 2014 passade Operaradions Fredrik Emmerfors på att intervjua sångerskorna Charlotta Larsson (Fältmarskalkinnan) och Sofie Asplund (Sophie) samt regissören Dmitri BertmanLyssna här