7 februari - 12 april 2014

Rebecca

Musikalen Rebecca är en psykologisk thriller känd från Hitchcocks film med samma namn. Den framförs på svenska i en suggestiv uppsättning där rollen som ondskefulla mrs Danvers görs av en av Sveriges mest folkkära artister, Nanne Grönvall.

HANDLINGEN I KORTHET

När musikalens ”Jag”, en osäker föräldralös ung flicka, möter den rike, världsvane aristokraten och änklingen Maxim de Winter blir hon huvudlöst förälskad. Efter att de Winter hastigt friat, gifter sig paret och ”Jag” följer med honom till hans legendomspunna gods Manderley. Där lever minnet av hans förra fru Rebecca, inte minst genom den elaka husförestånderskan mrs Danvers. Skuggorna från förr ruvar på en mörk hemlighet. Vad ligger egentligen bakom Rebeccas mystiska död?

HITCHCOCKFILMEN

Musikalen Rebecca bygger på samma roman som Alfred Hitchcock gjorde till en film med samma namn. Filmen, som var hans första i USA, kom 1940 med Laurence Olivier och Joan Fontaine i de ledande rollerna. Filmen vann två Oscarstatyetter, bästa film och bästa foto (sv/v), efter elva nomineringar.I ROLLERNA

Musikalens "Jag" spelas av Ida Högberg, som på Malmö Opera senast gjorde rollen som Éponine i Les Misérables. Hennes make Maxim spelas av Philip Jalmelid, som rönt stora framgångar med bland annat Chess på GöteborgsOperan nu senast Miss Saigon här på Malmö Opera. Två andra Malmöfavoriter är Åsa Fång, som gör den eccentriska och egocentriska amerikanskan Mrs Van Hopper, och Fred Johanson som imponerat på publiken i bland annat Jesus Christ Superstar, Evita och Les Misérables. Den ondskefulla Mrs Danvers görs av en av Sveriges mest folkkära artister, Nanne Grönvall.

MUSIKALENS UPPHOVSMÄN

2006 blev historien om Rebecca musikal av duon Sylvester Levay och Michael Kunze.

Kompositören Levay (född i ex-Jugoslavien) flyttade på 1970-talet till München och samarbetade med olika artister, bl a Elton John. Librettisten och sångtextförfattaren Kuntze (tysk född i Prag), var då hitmakare och producent för internationella artister som Julio Iglesias, Sister Sledge och Caterina Valente. Tillsammans gjorde Levay och Kunze hitlåtarna till en av 70-talets stora discogrupper, Silver Convention: Lady Bump, Get up and Boogie och Fly, Robin, Fly...

1980-2000 bodde Levay i Hollywood somdär han gjorde musik till filmer som Airwolf, Cobra, Navy SEALs och Hot Shot!. Kunze, å sin sida, ägnade 1980-talet åt musikalgenren och bearbetade alla de stora musikalerna för den tyska scenen; Evita, Phantom of the Opera, A Chorus Line, Follies, Little Shop of Horrors.

På 1990-talet började Kunze och Levay skapa sina egna musikaler. Rebecca hade urpremiär i 28 september 2006 på Raimund Theater i Wien och har sedan satts upp i bl a Tokyo, Helsingfors och Stuttgart . Fler uppsättningar är planerade, bl a en på Broadway där produktionen omgärdats av i det närmaste såpamässiga skandalturer efter att det visat sig att finansiären bluffat med sin flermiljonssatsning. På Malmö Opera blir det Skandinavienpremiär den 7 februari 2014.

KONSTNÄRLIGT TEAM

Regisserar gör Åsa Melldahl som senast på Malmö Opera satte upp operorna Figaros bröllop och Death and the Maiden. Scenografen Bengt Gomér samarbetar med Visual Relief som gör avancerade projektioner, så kallad mapping. Scenbilden kan på så sätt förändras i ett trollslag och visa både stillbilder och filmskvenser i kolossalformat på den tredimensionella scenografin. Roine Söderlundh är en av Sveriges mest framgångsrika koreografer, med fyra guldmasker för Bästa Koreografi hemma i bokhyllan. Annsofi Nyberg har jobbat med kostymer sedan början av 70-talet. Hennes arbeten har synts på Malmö Operas scen i bland annat Jesus Christ Superstar, Les Miserábles och nu senast Miss Saigon. Musikaliskt ansvarig dirigent är Anders Eljas.