6 september 2013 - 30 januari 2014

Miss Saigon


Pressröster

Svenska Dagbladet, Dan Backman
http://www.svd.se/kultur/scen/livfull-och-luftig-miss-saigon_8496556.svd

Sydsvenskan, Carlhåkan Larsén
http://www.sydsvenskan.se/kultur--nojen/larsen-recenserar-miss-saigon/

Skånska Dagbladet, Yvonne Erlandsson
http://www.skanskan.se/article/20130908/NOJE/130909444/-/annu-en-succ-fo...

Kvällsposten, Gunilla Brodrej
http://www.expressen.se/kvp/kultur/gunilla-brodej-har-sett-intensiv-miss...

Helsingborgs Dagblad, Elin Wrethov
http://hd.se/kultur/scen/2013/09/07/miss-saigon-levererar-i-musikal/

Kristianstadsbladet, Martin Lagerholm
http://www.kristianstadsbladet.se/noje/teaterrecensioner/article1971878/...

Sveriges Radio P2, David Richter
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=5640322

 


Sydnytt 2013-09-05

Säsongen 2013/14 på Malmö Opera inleds med musikalen Miss Saigon. Några år efter Alain Boublil och Claude-Michel Schönberg gjort succé med Les Misèrables (1985) kom deras nästa stora framgång; Miss Saigon (1989). Musikalen är en modern omdiktning av Giacomo Puccinis opera Madame Butterfly med handlingen förlagd till Saigon i Vietnamkrigets skugga.

Inspiration till handlingen
Handlingen i Miss Saigon startar i slutskedet av den amerikanska ockupationen där den unge amerikanske soldaten Chris och Kim, sjuttonårig vietnamesisk barflicka, blir förälskade i varandra. När Saigon faller överger han henne. Tre år senare, när Chris gift sig med amerikanskan Ellen, får han reda på att Kim, som han trodde var död, lever. Han får också reda på att de tillsammans har en son, Tam. 

Schönberg ska ha fått inspiration till historien när han i en tidning såg ett fotografi av en vietnamesisk mor som på en flygplats avlämnar sitt barn. Barnet ska åka till sin amerikanska pappa hos vilken mamman tror barnet kommer att få ett bättre liv. Bilden påminde Schönberg om Cio-Cio-San i Madame Butterfly som efter en rad missförstånd tvingas ge bort sitt barn innan hon begår självmord. Det Schönberg såg som en mors yttersta offer: att lämna iväg sitt barn, är centralt i Miss Saigons handling.

Vietnamkriget
Missförstånden mellan två människor från olika kulturer finns kvar i musikalen och återspeglar samtidigt de djupare missuppfattningarna mellan de respektive krigförande länderna. 

En av de stora scenerna i Miss Saigon är när de sista amerikanerna lämnar landet med helikoptrar från den amerikanska ambassadens tak. Våren 1975 företog Nordvietnam en fullskalig invasion av Saigon, som föll 30 april. Efter krigets slut tillträdde kommunistregim i Vietnam och Saigon döptes om till Ho Chi Minh-staden. Stormakten USA förlorade kriget – ett krig och en förlust som satte djupa spår i såväl USA som Vietnam.

Spelad och prisad
Miss Saigon uruppfördes 20 september 1989 på Theatre Royal Drury Lane i London. 11 april 1991 öppnade den på The Broadway Theatre. Musikalen har vunnit en mängd priser, bland annat två Olivier-utmärkelser och tre Tony–statyetter (11 nomineringar). Musikalen har gjort och gör fortfarande ett segertåg över hela världen. Även i Malmö har den spelats tidigare, med premiär 29 november 2002. 

Miss Saigon 2013
När Miss Saigon åter sätts upp på Malmö Opera är det svenske musikalnestorn Ronny Danielsson som regisserar tillsammans med parhästen koreografen 
Roger Lybeck och de arbetar med samma visuella konstnärer som i Les Misérables häromåret, scenografen Martin Chocholousek och kostymdesignern Annsofi Nyberg.

Den vietnamesiska Kim spelas av den internationella musikalartisten Li-Tong Hsu, kinesiska född i Holland. Li-Tong Shu medverkade förra säsongen i Miss Saigon på Beatrix Theater i Utrecht. Hon håller just nu på att lära sig svenska inför Miss Saigon i Malmö. Den unge soldaten Chris spelas av Philip Jalmelid, som tidigare på Malmö Opera sjungit Marius i Les Misérables och som denna säsong gör succé som Anatolij i Chess på GöteborgsOperan.

Catarina Ek
Programredaktör Malmö Opera


GRILLPAKET
Biljett till föreställningen
Fördrink vid ankomst
3-rättersmiddag i vår restaurang Operagrillen exkl. dryck.
Kaffe

Pris:
tisdag-torsdag 1 010 kr
fredag & söndag 1 045 kr
lördag 1 075 kr
Premiär 1 095 kr

Dagar: Alla dagar
Plats: Malmö Operas Grill, entré från piazzan
Start: 2 timmar och 30 min innan föreställningen börjar

Bokas via biljettsidan